Geschiedenis Joods ziekenhuis aan de Schietbaanlaan
De deportatie van de ouden van dagen, zieken en
weeskinderen op 26 februari 1943 uit Rotterdam Hij bleef niet thuis. Hij dook niet onder. Hij begaf zich onmiddellijk naar
zijn ziekenhuis en vertrok met zijn patiënten in ballingschap.
Toen joden en voorraden uit het ziekenhuis waren verwijderd, trokken de W.A. mannen in gesloten gelederen zingend weer de straat op.
Na de ontruiming van het ziekenhuis, weeshuis en tehuis voor ouden
van dagen was het aantal joden te Rotterdam geslonken tot een minimum.
De meeste medewerkers van de joodse raad, voorzover nog aanwezig,
werden 6 weken later weggehaald.
De Portugese joden volgden in de zomer van 1943 en eind september van dat jaar moesten de weinig overgeblevenen de reis naar Westerbork
aanvaarden. Na hun vertrek bleven alleen nog de gemengd-gehuwden over.
De leiding van de joodse raad berustte vanaf dat moment in handen van dr. A. Wolfsbergen, die spoedig door de Sicherheitsdienst wegens het
verlenen van hulp aan ondergedoken werd weggevoerd en in het beruchte
Auschwitz is overleden.
De positie van de gemengd-gehuwden was soms ook netelig. Herhaaldelijk werden gemengd-gehuwde joden opgepakt. Meestal per vergissing, indien zij bovendien "per vergissing", uit Westerbork werden doorgezonden, heeft men meestal niets meer van hen vernomen - behalve dan soms het doods- bericht.
Veel van hetgeen hierboven is gereleveerd, betrof niet alleen de Rotterdamse joden maar de Nederlandse joden in het algemeen. Het moet hier echter wel worden vermeld teneinde een indruk te geven van het lot onzer stadsgenoten tijdens de bezetting. Vergeleken bij vroeger, zal slechts een gering aantal joden in onze stad leven. Wij hopen en vertrouwen, dat zij als voorheen lief en leed hunner stad met de overige bevolking zullen delen.
Geschreven door H. J. Valk, vanaf april ;1943 voorzitter van de verzorgingsdienst van de Rotterdamse afdeling van de joodse raad.
Plaquette honderdjarig bestaan van het joods weeshuis. Is hoogst waarschijnlijk bij dienst gemeentewerken. Herinneringsplaquette Joods ziekenhuis Schietbaanlaan, bevindt zich thans in de grote zaal van begraafplaats Toepad. Deze plaquette is gemaakt door Dhr. Wertheim.