Plattegrond ECK-kade NL
Nederlands
U staat nabij het voormalige terrein van Loods 24. In de Tweede Wereldoorlog verzamelde de Duitse bezetter op deze plek Joden uit Rotterdam en de Zuid-Hollandse eilanden om hen vervolgens naar concentratiekampen in Oost-Europa te deporteren.
De Muur (1)
Loods 24 was een havenloods, die gebruikt werd voor de opslag van tabak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de loods gebruikt als verzamelplaats voor de deportatie van Joden. De muur die er nu nog staat, is een restant van de omheining.
In Rotterdam woonden voor 1940 ongeveer 13.000 Joden. Toen de deportaties op 30 juli 1942 begonnen, was dat aantal al gedaald naar grofweg 11.000. Middels acht transporten werden vervolgens circa 6.500 mensen via Loods 24 gedeporteerd naar voornamelijk Sobibor en Auschwitz. Slechts 488 personen hebben deze deportaties overleefd.
Het Joods Kindermonument (2)
Sinds 2013 staat nabij de Muur van Loods 24 het Joods Kindermonument. Dit monument noemt alle 686 namen van Rotterdamse Joodse kinderen tot en met 12 jaar die werden gedeporteerd en vermoord.
Het Joods Kindermonument is ontworpen door Wim Quist (1930-2022) en is opgezet als een halve cirkel. Deze halve cirkel bestaat uit platen met daarop de namen van alle gedeporteerde kinderen van wie bekend is hoe zij heetten. Eén plaat is onbeschreven om de kinderen die niet bij naam bekend zijn te eren. Het monument werd op 10 april 2013 onthuld door burgemeester Aboutaleb. Hierbij waren ook 686 Rotterdamse basisschoolleerlingen aanwezig.
Veertien zilverlinden (3)
In 1997 werden op deze plek veertien zilverlinden geplant om Rotterdammer Jan Zwartendijk te eren. Zwartendijk was tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam als diplomaat in Litouwen. Vanuit die functie hielp hij duizenden Joden de Holocaust te ontvluchten.
LEVENS 10.000 STENEN (4)
In 2022 werd aan de Eva Cohen-Hartogkade een nieuw monument onthuld. Het kunstwerk met de naam LEVENS 10.000 STENEN symboliseert de Joden uit Rotterdam, de Zuid-Hollandse eilanden en een aantal omliggende dorpen en steden, die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. Het ontwerp van kunstenaar Martine Herman bestaat uit 10.000 unieke steentjes; elk steentje staat voor een uniek leven.
Om de kade te vergroenen is het kunstwerk omgeven met verschillende soorten siergrassen. Die grassen wuiven heen en weer in de wind en staan symbool voor de levende herinnering aan de omgekomen Joodse Rotterdammers. Tussen de grassen liggen onbeplante delen. Die staan voor de leegte die overbleef.
Olijfboom (5)
Sinds 2022 staat er ook een olijfboom tegenover de Muur van Loods 24. Deze Olijfboom werd aan Rotterdam geschonken door de Israëlische ambassade en het Joods Nationaal Fonds.
De boom staat symbool voor vrede en verbinding. Om de wortels te beschermen tegen winterkou staat de boom in een grote plantenbak. Zie de QR-code bij de plantenbak.