Onderwijsproject “Jij hoort in onze klas”
Introductie
'Jij hoort in onze klas' is de titel van een speciaal onderwijsproject over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. 'Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog met Joodse kinderen in Rotterdam, in de omgeving van jouw school?'
Vanaf 2013 hebben meer dan 70 Rotterdamse basisscholen het project uitgevoerd in groep 7 (en/of 8). In eerste instantie ter gelegenheid van de onthulling van het Joods kindermonument. Diverse scholen hebben het project een vaste plek gegeven in hun programma.
Het project is in 2014 zodanig herschreven dat iedere Rotterdamse basisschool de lessen op elk zelf gekozen moment kan uitvoeren en het jaarlijks in het curriculum van de bovenbouw kan opnemen. Een bezoek van de klas aan het Kindermonument vormt dan het hoogtepunt van het project, waarna het kan worden afgesloten met een tentoonstelling over de geschiedenis van de Joodse kinderen waar de klas zich in verdiept heeft.
Een monument als het Joods Kindermonument houdt op zichzelf niet alleen herinneringen aan verschrikkingen levend. Dat is te weinig voor vandaag en voor de toekomst. Daarom is het onderwijsproject ontwikkeld, waaraan honderden kinderen uit groep 7 in de scholen van onze stad deelnemen. Jaarlijks zal het terugkeren in de lessen van de bovenbouw en een permanente tentoonstelling in de school zorgt dat de geschiedenis voortdurend aanwezig is. Kinderen zullen lerend over het verleden, gevoelig gemaakt worden voor de eerbied die zij vandaag koesteren mogen voor mensen en kinderen die anders zijn dan zij zijn.
Deelname
De handleiding voor het project is via deze website gratis te downloaden. Ook via de website van het Stadsarchief is het project te verkrijgen.
Naar de handleiding van het onderwijsproject voor basisscholen
Jaarlijks worden alle Rotterdamse basisscholen aan de mogelijkheid herinnerd om het project met één of meerdere bovenbouw groepen uit te voeren. Met name in maart/april sluit het project goed aan ter voorbereiding op de mei-herdenkingen.
In nauwe samenwerking met het Stadsarchief van de gemeente Rotterdam wordt dan voor leerkrachten in februari/maart een voorlichtingsbijeenkomst gehouden. Leerkrachten die het project voor het eerst uitvoeren worden ingewerkt en kunnen leren van de ervaring van scholen die al meerdere jaren deelnemen.
Naast de handleiding is ook een verhalenbundel uitgegeven die gratis te downloaden is. Steeds komen er nieuwe verhalen over de joodse kinderen en hun families, die ter beschikking gesteld worden van de scholen.
Naar "Het gezicht achter een naam"
Er is ook een speciaal lied geschreven "Jij hoort in onze klas". Zowel de bladmuziek als een geluidsopname zijn te downloaden.
Naar de tekst van het lied "je hoort in onze klas"
Nieuwsbrief
Scholen die zich hebben opgegeven ontvangen per mail een aantal malen per jaar een Nieuwsbrief met actuele informatie.
Indien u de Nieuwsbrief wilt ontvangen kunt u zich als volgt aanmelden:
Basis onderwijs via onze contactpagina voor basis onderwijs
Voortgezet onderwijs via onze contactpagina voor voortgezet onderwijs
Tentoonstelling
Het project wordt op elke school afgesloten met een tentoonstelling, waarmee de zorg voor het project als het ware wordt overgedragen aan de volgende klas(sen) in de school. Met name de steentjes met de namen van de joodse kinderen krijgen daarbij een speciale plaats in de school.
Tevens proberen we de tentoonstelling van één deelnemende school ergens in Rotterdam publiek toegankelijk te maken. In 2016 hebben de leerlingen van groep 8 van de Dominicusschool hun tentoonstelling mogen inrichten in de hal van het stadhuis.
Stolpersteine
Op diverse plaatsen in Rotterdam liggen z.g. Stolpersteine, messing plaatjes in het trottoir voor de huizen van joodse mensen die destijds vanuit Rotterdam zijn weggevoerd en vermoord in de vernietigingskampen.
Het project biedt ook goede mogelijkheden in het kader van de plaatsing van Stolpersteine in de omgeving van de school.
Naast de projectversie voor Rotterdam, zijn er nieuwe versies van de handleiding gemaakt voor scholen in Dordrecht en Zwijndrecht, waarbij de Stolpersteine het uitgangspunt voor het project vormen.
Ook voor Rotterdam zal in 2016/2017 een vernieuwde versie van de handleiding worden uitgebracht, die ook aansluit bij (de plaatsing van) Stolpersteine in de omgeving van de school.